søndag den 24. juni 2012

Hende den stille pige..

Ja, det er sådan mange omtaler mig. Og det passer jo, jeg har en tendens til at være stille, især i mødet med nye mennesker, i store sociale sammenhænge eller bare på mit arbejde. Men min stilhed og generthed har en grund, det er ikke fordi jeg ønsker at være stille. Jeg kan bare ikke finde ud af at være udadvendt.

For et stykke tid siden gjorde min kæreste mig opmærksom på en artikel på Politikken om Indadvendte Sarah, og den artikel kunne lige så godt have handlet om mig.
Det er underligt at sidde og læse om en helt anden, der beskriver situationer og oplevelser, som jeg har oplevet fuldstændig magen til. At få sat ord på ting, der altid har undret mig om migselv.

Hvorfor jeg altid har foretrukket mit eget selskab frem for store sammenkomster, selvom jeg nyder at være afsted. Hvorfor jeg kan lade op alene, men føler mig helt drænet, hvis jeg har været meget social i en periode - hvor min kæreste, der er udadvendt, sprudler når vi er afsted.

Jeg har gennem hele min skolegang fået at vide, at jeg bare skal sige noget mere, for jeg kan jo godt - men jeg tør bare ikke, enten fordi jeg er bange for at sige det forkerte eller også er jeg ikke helt sikker, og så er det mere sikkert at tie stille. Og fremlæggelser var i starten noget af det værste jeg vidste. Jeg fik hjertebanken, rødmede helt vildt meget, blev nervøs og kludrede i det jeg skulle sige. Men heldigvis for mig, så fik jeg masser af øvelse og har siden hen kunnet fremlægge uden at lade det påvirke mig så voldsomt som før.

Det har altid været en kæmpe overvindelse for mig at starte et nyt sted eller tage til en fest uden at kende nogen. Jeg husker tydeligt min første dag på gymnasiet. De første 2-4 timer havde jeg kvalme, uro i maven, hjertebanken, hedeture, rødmede bare nogen kiggede på mig og fortrød inderligt, at jeg havde valgt at starte. Lige indtil jeg opdagede, at jeg kendte en af de andre piger i klassen, og begyndte at snakke lidt med hende.
Jeg har med tiden ændret mig, jeg er blevet lidt mere udadvendt og har mere kontrol over mine reaktioner. Men jeg opsøger sjældent selv de situationer, hvor jeg føler mig på glatis.

Og det var bestemt noget af en overvindelse for mig at tage ned til min kærestes storesøsters tøsefest i fredags. Det var kun mig, der skulle afsted, og jeg kendte kun hans søster. Indrømmet jeg frygtede en aften, hvor jeg ville komme til at sidde meget alene, ikke snakke med nogen og virkelig fortryde, at jeg var taget afsted. Men jeg ved jo også godt, at hvis jeg skal få noget ud af sådan en aften, så er jeg nødt til at overvinde mig selv, turde sige noget, melde mig ind i samtalerne og tage del. Og det gjorde jeg, og jeg fik en virkelig god aften. Men det krævede også sit af mig.

I dag har jeg så haft en af mine huledage, som jeg kalder det. Huledage er dage, hvor jeg helst er helt alene (eller evt sammen med kæresten), bruger tid på mig selv og gør de ting, der gør mig afslappet og giver mig energi. Jeg har, siden jeg lærte at læse, brugt det til at slappe af med. Så i perioder har jeg virkelig brug for at koble af med en god bog, det er nærmest en helt trang. Bare krybe sammen på sofaen med en bog, et tæppe, mine katte og et krus varmt et eller andet og så ellers bare nyde. Det sker som oftest, hvis jeg har været meget ude blandt andre, haft meget travlt på arbejde og føler mig presset.

Sikke jeg rabler af mig nu. Heh, ja, det er så meget nemmere for mig at sætte ord på mine tanker, når jeg sidder og skriver det, end hvis jeg skulle sidde overfor en person og sige det. For der kommer indimellem meget lange pauser, hvor jeg lige skal formulere mine tanker. Jeg har rigtig svært ved at tænke og tale samtidig :D Hvilket er sindssygt irriterende i et skænderi med en udadvendt, der kan tale a mile in a minute uden at skulle tænke og formulere sig først. Hvilket også indimellem resultere i, at jeg får sagt noget værre vrøvl, eller går helt i stå, nærmest lukker helt ned, fordi jeg ikke kan tænke, eller ikke kan nå at tænke. Nogen gange hjælper det, hvis jeg simpelthen går, siger jeg har brug for en pause - eller det sker indimellem i afmagt, at jeg bare går :D

Jeg har, især da jeg var yngre, ønsket, at jeg var mere udadvendt. At jeg turde sige alle de ting, jeg gik og tænkte. Eller turde gøre de ting, som jeg gerne ville. Kigget mig selv i spejlet og undret mig over, hvorfor jeg ikke kunne.Hvorfor jeg bare var hende der bare var sød, holdte sin mund eller kun sagde noget sammen med de helt nære venner - og ikke hende jeg er inden i - der har rappe kommentarer, der ønsker at gøre de vilde ting - flytte til USA, Skrive en bog, være ligeglad med hvad andre tænker og bare gøre det jeg havde lyst til.


 Jeg har med tiden nærmet mig hende i spejlet noget mere, jeg er blevet bedre til at sige, hvad jeg tænker, når jeg tænker det. Ikke bare gå og gemme på det, som jeg gjorde tidligere. Jeg tør tage chancer nu, være spontan uden at alt skal være gennemtænkt. Men jeg bliver aldrig hende med de store bevægelser, der trives i store sammenhænge, der er centre of attention, der bare gør tingene. Men jeg har accepteret den jeg er. At jeg er indadvendt, at jeg har brug for pauser og dage uden andre. Jeg har lært, at jeg er rigtig, lige præcis som jeg er!


Iform test, hvor du kan teste dig selv - er du Introvert eller ekstrovert?

Kan du genkende disse udsagn? Så er du nok også indadvendt :D Velkommen i klubben.

Får energi af at være sig selv.

Er bedre til ensomhed, stilhed, pauser og fordybelse.

Er en god observatør og lytter.

Kan blive tom i hovedet, hvis det bliver bedt om at tale eller møde nye mennesker.

Er opslugt af egne tanker.

Tøver før det taler og vil helst lytte end tale.

Undgår helst menneskemasser.

Kan miste overblikket over, hvad andre laver i f.eks. grupper, og trækker sig hellere.

Er meget forsigtig med andre og skal bruge tid på at åbne sig.


Fortæller ikke uopfordret om egne tanker og følelser.

Bliver hurtigt træt i sociale sammenhænge og kan blive ukoncentreret og nervøs.

Overvejer og handler på en omhyggelig måde.

Føler sig mest i live og i balance, når der er ro omkring dem.

Er god til at skabe varige forhold til andre.

Er ofte kreativ og fantasifuld.

Har godt af at indøve ting, før de skal udføres (eksempelvis en vigtig telefonsamtale).

Skal bruge tid på at få orden i tankerne, hvis det får mange informationer på én gang.
(Kilde)


4 kommentarer:

 1. jamen velkommen jeg er i den samme verden som dig :)

  SvarSlet
  Svar
  1. :D vi må holde sammen os indadvendte i denne x-factor/se mig, hør mig-tid.

   Slet
 2. Jeg behøver slet ikke tage testen, din beskrivelse af mig - sludder, dig selv - er meget præcis.
  Det værste var ALLE de år, hvor jeg konstant følte at jeg var helt forkert, før jeg lærte at acceptere min introverthed.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, sådan har jeg også haft det.. Hvorfor kunne jeg ikke bare være som de andre? Men jeg har efterhånden accepteret, at det er som det er, og at jeg er rigtig, præcis som jeg er!

   Slet